Fans not working

Moderators: theelanman, DaveT, GeoffSmith, Elanlover, Nige, muley, Enright, Sy V, algirdas, Specky, nitroman, clemo, dapinky, Dave Eds

Fans not working

Postby epipete » Sat 19.05.2018, 11:33

Took the car to the port yesterday for som administrative nause, 40C ain't a bowl of fun when the roof is down but I found that the heater fan wasn't working on any setting. Any ideas where to start, it was working correctly until recently.

She drove very well indeed, and I had the fun of watching the temp gauge rising as I sat in a Jam at the Port and was delighted that the Rad fans cut in as they should, it was while waiting I noticed the Heater fan failure. The only other issue was that the turbo boost gauge never went above half way which suggests some lack of boost.

Could these be related in some way?

Pointers please :)
You know more than you think you know, just as you know less than you want to know. ... Oscar Wilde
User avatar
epipete
God
 
Posts: 2359
Joined: Wed 17.08.2011, 11:03
Location: Episkopi, Cyprus

Re: Fans not working

Postby GeoffSmith » Sat 19.05.2018, 12:23

If it's all positions: start with fuse A23 then earth connection on the fan switch.

http://wikilec.com/images/6/63/MJ25-19_ ... ioning.gif
Calypso Red S2 #417

USB ElanScan interfaces - Sorry, currently unavailable.
User avatar
GeoffSmith
Kitty Fiddler
 
Posts: 14015
Joined: Fri 03.02.2006, 21:57
Location: S2#417 in Tytherington, Gloucestershire

Re: Fans not working

Postby lotusflasherman » Sat 19.05.2018, 12:27

epipete wrote:Took the car to the port yesterday for som administrative nause, 40C ain't a bowl of fun when the roof is down but I found that the heater fan wasn't working on any setting. Any ideas where to start, it was working correctly until recently.

She drove very well indeed, and I had the fun of watching the temp gauge rising as I sat in a Jam at the Port and was delighted that the Rad fans cut in as they should, it was while waiting I noticed the Heater fan failure. The only other issue was that the turbo boost gauge never went above half way which suggests some lack of boost.

Could these be related in some way?

Pointers please :)


Heater Blower is fed from 20A Fuse A23 - in the fuse box in the passenger footwell. Circuit also has a 'Blower Fan Fast' Relay which is behind instruments, 2nd from Left and furthest from you (i.e. nearest windscreen). Aircon cars also have a 'Blower Fan Slow' relay which is RH relay in cluster of 3 over the revcounter.

Full boost is restricted until engine gets up to temperature but sounds like you got there ... :smt017 I can't see anything that relates 'turbo boost' & 'heater fan not working' ..
Phil

Leave me alone, I think I know what I'm doing.
Cars: Subaru Forester 2.5XTN, Eclat Riviera & brace of Pacific Blue SE's.... and now an Elan+2S !
User avatar
lotusflasherman
God
 
Posts: 2132
Joined: Fri 05.09.2008, 00:14
Location: Hadleigh, 15m west of Ipswich or 800 miles south (Cap d'Agde)

Re: Fans not working

Postby epipete » Sat 19.05.2018, 13:28

Thanks guys,

Car has run great for the last couple of years which is just as well as the climate here puts a damper on any maintenance efforts.

I'll check it out.

:cheers:
You know more than you think you know, just as you know less than you want to know. ... Oscar Wilde
User avatar
epipete
God
 
Posts: 2359
Joined: Wed 17.08.2011, 11:03
Location: Episkopi, Cyprus

Re: Fans not working

Postby Tuga2112 » Tue 12.06.2018, 21:48

epipete wrote:The only other issue was that the turbo boost gauge never went above half way which suggests some lack of boost.

Pete,
what do you mean by "halfway up there ?"
if you got a standard ECU its not suposed to go more than halfway (0.6 bar) with those cool upgrade chips. i believe it can go up to 9.8.. but im sure someone will correct me if im wrong.
1991 elan se
1991 elan se project
91 MR2 Turbo (import) project
94 Celica GT4 (Import)
94 4Runner
98 Celica SR

too many projects. not enough sunny days :(
User avatar
Tuga2112
God
 
Posts: 866
Joined: Fri 12.09.2014, 22:54
Location: Walsall

Re: Fans not working

Postby Giniw » Tue 12.06.2018, 23:56

(I suspect 9.8 bars of boost is probably the unreleased top secret Olympus Mons chip?!)
User avatar
Giniw
God
 
Posts: 1003
Joined: Sat 21.04.2012, 20:46
Location: France

Re: Fans not working

Postby Fredjohn » Wed 13.06.2018, 00:04

Someone along...... std boost, 0.65bar Everest chip boost 0.92bar.

As Giniw says,..... 9.8 would probably blow the side off the car!!
La vie passe vite: vivez la avec elan(s).

Elan S4 DHC 1969
Elan SE turbo 1992
MB CLK 320CDi 2007
Boardman Elite SLR Endurance 9.8 carbon road bike
Evora 2010
VW T4 Campervan
User avatar
Fredjohn
God
 
Posts: 1477
Joined: Tue 21.08.2012, 00:30
Location: Malvern, Worcs

Re: Fans not working

Postby Saltire » Wed 13.06.2018, 07:50

Fredjohn wrote:Someone along...... std boost, 0.65bar Everest chip boost 0.92bar.

As Giniw says,..... 9.8 would probably blow the side off the car!!


Well, if Tesla can put a miserable electric Roadster into space, why shouldn’t we have a go with and Elan? Immortality for the M100 :lol:
Jonathan

S2 no 512, BRG, magnolia interior, last of four UK S2 to this spec
User avatar
Saltire
God
 
Posts: 837
Joined: Sun 05.04.2015, 22:27
Location: Left foot in Wiltshire, right foot in Gloucestershire, heart in Sutherland


Return to Heating and Cooling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests