No Reverse but gear cables look fine

Drivetrain problems

Moderators: theelanman, DaveT, GeoffSmith, Elanlover, Nige, muley, Enright, Sy V, algirdas, Specky, nitroman, clemo, dapinky, Dave Eds

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Sun 13.07.2014, 23:41

That'd be him :burnout:
Since it's not a cable problem i'm letting him off the hook. Just in the wrong place at the wrong time.
I really wanted to take the M100 to Glamis today as the weather was great - perfect for a soft top. I'm gutted it's more serious than cables, not sure what to do now :(
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby Andy_J » Mon 14.07.2014, 12:47

Only thing I can think of now is have you checked the gearbox oil is topped up properly, probably one of the first things that should be looked at
90H BRG SE 48,000 Miles
90H Red SE 161,000 Miles - Breaking
56 Range Rover TDV8 Vogue SE Black 83,000 Miles
Andy_J
Fanatic
 
Posts: 566
Joined: Tue 22.04.2003, 17:17
Location: Inverness,

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Thu 24.07.2014, 23:05

Andy_J wrote:Only thing I can think of now is have you checked the gearbox oil is topped up properly, probably one of the first things that should be looked at

Andy, oil levels are fine.
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby Andy_J » Thu 24.07.2014, 23:24

Sorry Archie all out of suggestions
90H BRG SE 48,000 Miles
90H Red SE 161,000 Miles - Breaking
56 Range Rover TDV8 Vogue SE Black 83,000 Miles
Andy_J
Fanatic
 
Posts: 566
Joined: Tue 22.04.2003, 17:17
Location: Inverness,

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Wed 27.05.2015, 12:11

I'm ashamed to say I've not looked at the car for a few months but now it's stopped snowing I need my M100 back.
I'm trying to take the gear selector housing off. I've removed the four bolts but it's not budging. The handbook diagram isn't great but I can't see anything else holding it.
Any suggestions?
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby dapinky » Wed 27.05.2015, 13:06

BigErch wrote:The handbook diagram isn't great but I can't see anything else holding it.
Any suggestions?


Archie - use a bigger hammer!

Seriously, that's all there is to it (maybe not with a big hammer though!) - once the bolts are out, it is just stuck on with gasket paste so the seal neads to be broken mechanically. I usually find somewhere suitable to lever against with a screwdriver, and once it frees up it will just lift away.
Dave

Just the one now, but this one's mine! - and it will be finished eventually.....

go on - click this link - you know you want to!
User avatar
dapinky
Moderator
 
Posts: 7825
Joined: Sun 15.10.2006, 12:54
Location: As far west as you can get in West Wales before you become Irish (Pembroke Dock).

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Wed 27.05.2015, 13:35

dapinky wrote:Archie - use a bigger hammer!


That's what i did :)
It was difficult to prise it apart with a screw driver but I got a claw hammer in at the radiator side, under the bit that looks like a Nimrods nose and it levered off easily.
I've took it apart and the reverse spring has broken, phew! Gearbox if fine :clap:
Now where am I gonna get a spring?
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby dapinky » Wed 27.05.2015, 15:02

BigErch wrote:Now where am I gonna get a spring?


Glad you got it apart - now I'll leave someone else to answer that one (I don't know!) - but surely it can't be that hard to sort out - is it a standard 'compression' coil spring?
Dave

Just the one now, but this one's mine! - and it will be finished eventually.....

go on - click this link - you know you want to!
User avatar
dapinky
Moderator
 
Posts: 7825
Joined: Sun 15.10.2006, 12:54
Location: As far west as you can get in West Wales before you become Irish (Pembroke Dock).

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby John_W » Wed 27.05.2015, 15:04

Archie,
Glad you got the selector box off and the reverse block is all it was. Sorry I haven't been in touch to help since our chat at Duns, but I've been house painting. Anyway you managed to get at it without too much dismantling I hope.

No idea where you get a spring though. SJs? I'm going to drive into Aberdeen later so I can try B&Q if you want. :mrgreen:

John
User avatar
John_W
Philistine
 
Posts: 3348
Joined: Mon 21.04.2003, 12:31
Location: Aberdeen

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Wed 27.05.2015, 15:54

I've tried most places now and it's obsolete. I hope i don't have to buy a whole gearbox just for a spring!
It looks very specific with a longer leg at one end and a 90 deg at the other. It must twist instead of compress.
Can u get springs made up?
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby morciii » Wed 27.05.2015, 17:33

i googled it and it seems theres a lot of companies who will make springs to order

http://www.masterspring.com/
http://www.springmasters.com/customsprings.html

there's a couple that could be worth a try. Hope you can get your Elan fixed soon!
1992 Lotus Elan SE British Racing Green
1985 Talbot Horizon GLE Heather Green
morciii
Enthusiast
 
Posts: 161
Joined: Mon 09.02.2015, 17:37
Location: West Lothian, Scotland

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby GeoffSmith » Wed 27.05.2015, 19:01

I've used Associated Springs to make the stainless headlight springs - whadaya mean you haven't got a set yet.
Calypso Red S2 #417

USB ElanScan interfaces - Sorry, currently unavailable.
User avatar
GeoffSmith
Kitty Fiddler
 
Posts: 14015
Joined: Fri 03.02.2006, 21:57
Location: S2#417 in Tytherington, Gloucestershire

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Wed 27.05.2015, 19:07

morciii wrote:i googled it and it seems theres a lot of companies who will make springs to order

Thanks Morciii, I've sent an enquiry but unfortunately my spring is in bits so I'm not sure if it's possible to copy it.

I've got a gearbox specialist and he's asking if the gearbox is GM or Isuzu and what other car it might also be in. Does anyone know?
cheers Arch

PS. Morciii, do you want to be on the lotus stand at Glamis in July? We have some spaces but i need to know soon.
Last edited by BigErch on Wed 27.05.2015, 19:09, edited 1 time in total.
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby John_W » Wed 27.05.2015, 19:08

Archie,
If you do have to get one made, best get a few done for stock. I don't mind fronting some money for the common good. You never know - with so many new members on the forum, maybe one of them will let Stevo drive their car. :lol:

John
User avatar
John_W
Philistine
 
Posts: 3348
Joined: Mon 21.04.2003, 12:31
Location: Aberdeen

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby GeoffSmith » Wed 27.05.2015, 19:18

BigErch wrote:I've got a gearbox specialist and he's asking if the gearbox is GM or Isuzu and what other car it might also be in. Does anyone know?
cheers Arch

http://en.wikipedia.org/wiki/Isuzu_Piaz ... _Canada.29
Calypso Red S2 #417

USB ElanScan interfaces - Sorry, currently unavailable.
User avatar
GeoffSmith
Kitty Fiddler
 
Posts: 14015
Joined: Fri 03.02.2006, 21:57
Location: S2#417 in Tytherington, Gloucestershire

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby dapinky » Wed 27.05.2015, 19:39

I'm sure I may regret expressing so much interest in this ........


.... but which spring exactly is it that you have broken?

Have you a picture (or even a reference from the [unclear] parts book)?
Dave

Just the one now, but this one's mine! - and it will be finished eventually.....

go on - click this link - you know you want to!
User avatar
dapinky
Moderator
 
Posts: 7825
Joined: Sun 15.10.2006, 12:54
Location: As far west as you can get in West Wales before you become Irish (Pembroke Dock).

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Wed 27.05.2015, 20:50

dapinky wrote:.... but which spring exactly is it that you have broken?

the part number is A100F6106S - Spring stopper Cam. It sits just above the main shaft and stops the lever going from reverse to 5th.
My spring was corroded and broken into 3 parts. It looks like not much oil gets up there even tho the gear oil level is OK.
There's an external hex nut which can be removed above this smaller shaft. It looks like you can lubricate the shaft spring thru there.
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby Rambo » Wed 27.05.2015, 21:08

Have you tried Christopher Neil, SW Lotus or SJS Archie ?
User avatar
Rambo
Goldfish-brain
 
Posts: 6189
Joined: Wed 24.12.2003, 00:37
Location: Peebles

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby BigErch » Wed 27.05.2015, 21:31

Rambo wrote:Have you tried Christopher Neil, SW Lotus or SJS Archie ?

Yes, Lotus bits and a few breakers. I'm not keen on spending £500 on a gearbox when all i need is a spring :(
Image
User avatar
BigErch
Fanatic
 
Posts: 320
Joined: Tue 27.01.2004, 14:09
Location: North of Embra

Re: No Reverse but gear cables look fine

Postby dapinky » Wed 27.05.2015, 22:00

I thought that might be the one you need......

.... but you don't actually NEED it :D

Many years ago my car decided to jam itself into 5th gear whilst I was driving - no problem until i came to a junction and had to slip the clutch like buggery to get to a safe location.

Once at the safe (car park) place I did the 'LEC telephone shuffle' and ended up on the 'phone to Specky who talked me through the procedure you have just undergone...

.. i discovered that the cam had slipped round the shaft and jammed the movement, but all gears were selectable through the big hole in the top of the 'box with a screwdriver - so the 'box was good!

I simply put it all back together with the selector in neutral, and continued the weekend using only 1st -4th gears.....

...except that on the way home I forgot and snuck it into 5th, where it stayed (but I realised whilst still on an open road, so carried on until i got to a layby).

It was a simple job (now I knew how to do it) to remove the cover, but instead of doing the same again I just removed the cam and spring and put it back together.

Everything was fine, and all gears can be selected - just that if you try and go from 5th to 6th there would be a horrible crunching sound and, no doubt, lots of damage :lol:

Anyway, the 'temporary, get-me-home repair' was done about 5 years ago, and the cam and spring should still be in the toolbox somewhere :roll: :roll:

If I can find it, I'll post it up to you.
Dave

Just the one now, but this one's mine! - and it will be finished eventually.....

go on - click this link - you know you want to!
User avatar
dapinky
Moderator
 
Posts: 7825
Joined: Sun 15.10.2006, 12:54
Location: As far west as you can get in West Wales before you become Irish (Pembroke Dock).

PreviousNext

Return to Transmission, and Clutch

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest