Car won’t rev when it’s time for turbo to kick in

Post cries for help here if your topic fits no other thread in this category.

Moderators: theelanman, dapinky, Nige, Elanlover, Sy V, muley, Enright, algirdas, nitroman, GeoffSmith, clemo, Dave Eds, Specky, DaveT

Car won’t rev when it’s time for turbo to kick in

Postby Lotus-jonas-sweden » Tue 08.06.2021, 13:46

So my 1991 elan started having a problem.
When it hits 4000 rpm it feels like the ignition is cutting. This happen 19 out of 20 times. I can sometimes slowly build up boost in 3th 5th gear. 1th and 2th gear are the worst.
Feels like idle has also become a little bouncy, it goes up and down between 900-1100 rpms
I live in Sweden and there are not many experts on this here.
Does anyone have an idea?
I have searched LEC but I can’t seem to find a solution
Lotus-jonas-sweden
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Mon 07.06.2021, 10:40

Re: Car won’t rev when it’s time for turbo to kick in

Postby HJ2 » Tue 08.06.2021, 15:20

Does your CEL come on?
If you always do what you always did, you always get what you always got
User avatar
HJ2
Wodan - God of the Low Lands
 
Posts: 4104
Joined: Fri 06.06.2008, 10:54
Location: Delft, the Netherlands

Re: Car won’t rev when it’s time for turbo to kick in

Postby esprit888 » Tue 08.06.2021, 19:26

What boost are you seeing on the gauge at 4,000rpm when the engine cuts out? and at what throttle setting? (maybe have a passenger look at it while you are driving) Possibly stuck wastegate (see wiggle in WIKI) or overboost due to modified exhaust but 4k seems a little early.
User avatar
esprit888
God
 
Posts: 861
Joined: Fri 31.10.2008, 18:56
Location: Lotus Land-Canada


Return to Miscellaneous Problems - Need Help!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest