Broke down today, wont start

Post cries for help here if your topic fits no other thread in this category.

Moderators: theelanman, dapinky, Nige, Elanlover, Sy V, muley, Enright, algirdas, nitroman, GeoffSmith, clemo, Dave Eds, Specky, DaveT

Broke down today, wont start

Postby BertBeck » Fri 11.06.2021, 19:56

Hi all, Ive had a look through but cant find anything specific.
Driving home today and engine suddenly cut out and management light came on.
Pulled over but she wont start. Turns over fine, battery all good, I can hear the fuel pump kick in.
Checked the switch next to the battery, fine. Further digging reveals no spark.
I put new coil packs on and new leads last year so unlikely to be that. Anyone got any ideas?
Thanks in advance
We all think we're Rod Stewart
User avatar
BertBeck
Newbie
 
Posts: 41
Joined: Tue 10.11.2015, 01:03
Location: Hampshire UK

Re: Broke down today, wont start

Postby alan e » Fri 11.06.2021, 20:24

Do a paper clip test to download the last fault code.
Black 1992 M100
2010 black evora
Austin 7 1932 box saloon
BMW X5
alan e
God
 
Posts: 989
Joined: Sun 19.02.2012, 20:43
Location: worthing west sussex

Re: Broke down today, wont start

Postby Rambo » Sat 12.06.2021, 08:19

And once you have established the fault codes, if any, disconnect the battery and reset the ECU.

Code Fault
12 None
13 O2 sensor (or circuit) malfunction -- see CommonParts replacement
14 High Coolant Temperature (relative to other measurements)
15 Low Coolant Temperature (relative to other measurements) -- see CTS write-up
21 Throttle Position Sensor (Signal Voltage High)
22 Throttle Position Sensor (Signal Voltage Low)
23 Manifold Air Temperature Low (relative)
24 Vehicle Speed Sensor
25 Manifold Air Temperature High (relative)
31 Manifold Absolute Pressure (Turbo Overboost)
33 Manifold Absolute Pressure Sensor (High voltage / Low vacuum)
34 Manifold Absolute Pressure Sensor (Low voltage / High vacuum)
35 IAC error IAC motor not controlling the engine to the desired speed
41 Cam Angle Sensor (Hall Effect Sensor) -- see CAS write-up
42 Electronic Spark Timing circuit
43 Electronic Spark Control (Knock Sensor Circuit)
44 Lean exhaust
45 Rich exhaust
51 ECU Fault ($$$OUCH$$$--get a new ECU)
53 Over voltage (system voltage high)
54 CO-Potentiometer circuit
65 Fuel injector driver circuit (or output) problem
Rambo
Don't push me
 
Posts: 8483
Joined: Wed 24.12.2003, 00:37
Location: Heriot

Re: Broke down today, wont start

Postby BertBeck » Sun 13.06.2021, 03:09

Thanks for the replies, discovered the problem today.
Cam angle position sensor unit. Not familiar with this but the shaft has broken at its narrowest point. Managed to find the broken bits but possibly small bits of metal gone into the sump.
Is this a common fault, and does anyone know why here I can get a replacement?
We all think we're Rod Stewart
User avatar
BertBeck
Newbie
 
Posts: 41
Joined: Tue 10.11.2015, 01:03
Location: Hampshire UK

Re: Broke down today, wont start

Postby muley » Sun 13.06.2021, 06:07

Sorry to hear about that. Have not heard of that happening before.

Brace yourself


https://www.ebay.co.uk/itm/202776670204
LEC Turbo Nutter
1995 Palacio S2 no 507 in bits : 1991 Aqua Blue SE Honda Jazz 1.3
User avatar
muley
Moderator
 
Posts: 4269
Joined: Tue 22.04.2003, 09:07
Location: Wokingham, Berks and Waikanae Beach

Re: Broke down today, wont start

Postby Saltire » Sun 13.06.2021, 07:12

Also still available new from SJ Sportscars. £318.43 plus VAT and shipping :roll:
Jonathan

1995 Elan S2 no 512, BRG/magnolia, last of 4 UK S2 to this spec
2020 Volvo XC40 T4 AWD
User avatar
Saltire
God
 
Posts: 1898
Joined: Sun 05.04.2015, 22:27
Location: Left foot in Wiltshire, right foot in Gloucestershire, heart in Scotland

Re: Broke down today, wont start

Postby Rambo » Sun 13.06.2021, 08:31

Error code 41 used to get flagged up on here quite regularly in the past. Fortunately for some, the HES (Hall Effect Sensor) just required replacing. This was a very cheap £20 "must have" item which many people purchased "just in case" and is now gathering dust and cobwebs at the bottom of their toolboxes :lol:

Your problem sounds more of an expensive fix. I haven't heard of anyone having that particular problem either :?

A year or two ago, Michael from The Netherlands, had a complete CAS assembly available. It might be worth trying tk PM him to see if it is still available. I will try and find the link
Rambo
Don't push me
 
Posts: 8483
Joined: Wed 24.12.2003, 00:37
Location: Heriot

Re: Broke down today, wont start

Postby Kipperozzy » Sun 13.06.2021, 08:40

There is a pin that holds the dog on, I’ve read that this can wear ( maybe this is what has broken) and some people have replaced it with a cut down 4 mm drill bit ?
Kipperozzy
Enthusiast
 
Posts: 172
Joined: Wed 09.03.2016, 15:14
Location: Greenock, Scotland

Re: Broke down today, wont start

Postby Rambo » Sun 13.06.2021, 08:40

Rambo
Don't push me
 
Posts: 8483
Joined: Wed 24.12.2003, 00:37
Location: Heriot

Re: Broke down today, wont start

Postby Rambo » Sun 13.06.2021, 08:43

Kipperozzy wrote:There is a pin that holds the dog on, I’ve read that this can wear ( maybe this is what has broken) and some people have replaced it with a cut down 4 mm drill bit ?


Is this what you are referring to Kipperozzy ? The offset tongue drive spigot ?

http://wikilec.com/view/Cam_angle_sensor_(CAS)

EDIT for some reason the above link to the Wiki doesn't seem to work so go to WIKILEC at the top of the home page and scroll down to Cam Angle Sensor (CAS)

PS an interesting write up of replacing the Hall Effect Sensor (HES) by John Wham too :wink:
Rambo
Don't push me
 
Posts: 8483
Joined: Wed 24.12.2003, 00:37
Location: Heriot

Re: Broke down today, wont start

Postby Kipperozzy » Sun 13.06.2021, 09:10

Yes. Eloquently said Rambo :D
Kipperozzy
Enthusiast
 
Posts: 172
Joined: Wed 09.03.2016, 15:14
Location: Greenock, Scotland

Re: Broke down today, wont start

Postby GeoffSmith » Sun 13.06.2021, 10:46

Kipperozzy wrote:Eloquently said Rambo

There's a first.
Calypso Red S2 #417

USB ElanScan interfaces - £60 incl. UK P&P & £65 incl. ROW P&P
User avatar
GeoffSmith
Kitty Fiddler
 
Posts: 15442
Joined: Fri 03.02.2006, 21:57
Location: S2#417 in Tytherington, Gloucestershire

Re: Broke down today, wont start

Postby GeoffSmith » Sun 13.06.2021, 10:51

Rambo wrote:EDIT for some reason the above link to the Wiki doesn't seem to work so go to WIKILEC at the top of the home page and scroll down to Cam Angle Sensor (CAS)

Looks like the LEC website drops the bracket off the end, so you need to put it in a URL link Mr. Eloquence:

http://wikilec.com/view/Cam_angle_sensor_(CAS)
Calypso Red S2 #417

USB ElanScan interfaces - £60 incl. UK P&P & £65 incl. ROW P&P
User avatar
GeoffSmith
Kitty Fiddler
 
Posts: 15442
Joined: Fri 03.02.2006, 21:57
Location: S2#417 in Tytherington, Gloucestershire

Re: Broke down today, wont start

Postby BertBeck » Sun 13.06.2021, 18:41

Thanks for the replies,
I been trying to upload a pic of the broken part but file size too big.
I'm thinking of getting the cam belt and water pump done at the same time while its in the garage (not been done for at least 6 years).
Has anyone had any experience of using the SJS water pump or PNM one as they are about £50 as opposed to the original which is £150 plus.
What other bits will I need , tensioner, new bolts etc?

Cheers, Bert
We all think we're Rod Stewart
User avatar
BertBeck
Newbie
 
Posts: 41
Joined: Tue 10.11.2015, 01:03
Location: Hampshire UK

Re: Broke down today, wont start

Postby Rambo » Sun 13.06.2021, 18:53

Do yourself a favour Bert and save £££hundreds of pounds. All this cambelt stuff is readily available from RockAuto in the States at a fraction of inflated UK prices

See here for further info viewtopic.php?f=33&t=27994&p=363162&hilit=Rock+auto#p363162

And, don't forget to search the internet for the current RockAuto discount code. You will get a further 5% off the total price :wink:
Rambo
Don't push me
 
Posts: 8483
Joined: Wed 24.12.2003, 00:37
Location: Heriot

Re: Broke down today, wont start

Postby BertBeck » Sun 13.06.2021, 22:48

Here's the assembly with someone holding the broken off part in place
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
We all think we're Rod Stewart
User avatar
BertBeck
Newbie
 
Posts: 41
Joined: Tue 10.11.2015, 01:03
Location: Hampshire UK

Re: Broke down today, wont start

Postby dapinky » Mon 14.06.2021, 09:59

It's hard to see from the photo, but judging from the presence of the loose spring at the top of the picture, is it a 'simple' case of the end disc (with the 'drive' tabs) coming adrift from the shaft or is some metal bit actually snapped off?

If it is 'simply' the assembly has fallen apart, it can be fixed by drilling through the holes in the outer and inner shaft, and fitting a new rollpin of the correct diameter to suit the new (round, not oval) hole...... or for an exact fit, cut off a piece of the drill bit you used and that will work! - remembering to refit the spring before assembly.
Dave

Just the one now, but this one's mine! - and it will be finished eventually.....

go on - click this link - you know you want to!
User avatar
dapinky
LEC Administrator
 
Posts: 9146
Joined: Sun 15.10.2006, 12:54
Location: As far west as you can get in West Wales before you become Irish (Pembroke Dock).

Re: Broke down today, wont start

Postby BertBeck » Mon 14.06.2021, 14:56

The shaft inside there tapers to a narrow point which is obvs the weakest part and it has just sheared. I've ordered a new assembly from SJS. Just shy of 400 but need the car back ASAP.

Cheers Bert
We all think we're Rod Stewart
User avatar
BertBeck
Newbie
 
Posts: 41
Joined: Tue 10.11.2015, 01:03
Location: Hampshire UK

Re: Broke down today, wont start

Postby BertBeck » Mon 21.06.2021, 10:14

Just had the new CAS assembly fitted and everything seemed ok to start with, no mis fire or anything but went for a longer drive today and somethings not right.
Whenever I had to stop the engine kept cutting out, wouldn't idle and engine mgmt light coming on but restarted each time.
Also speedo not working. The needle just bobbing around between 0 - 10 mph.
Any ideas anyone?
We all think we're Rod Stewart
User avatar
BertBeck
Newbie
 
Posts: 41
Joined: Tue 10.11.2015, 01:03
Location: Hampshire UK

Re: Broke down today, wont start

Postby tb10 » Mon 21.06.2021, 10:37

I'd be checking the little retaining bracket where the speedo enters the gearbox is actually there and doing its job. If the speedo is detached or bouncing around on top of the gear then the ECU is not getting a consistent signal and thus giving you the symptoms you describe. It doesn't sound like the speedo cable is broken although they do fray from time to time. You can get to the speedo (just) by reaching down the back of the engine. You may also be able to see it using a torch.

That's where I would start.

regards

John
tb10
God
 
Posts: 814
Joined: Tue 18.05.2010, 23:16
Location: Bromsgrove - Worcestershire

Next

Return to Miscellaneous Problems - Need Help!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest